Kitter

Soorten kit

Er zijn diverse soorten kit, met elk hun specifieke toepassingsmogelijkheden. Al deze soorten kit zijn globaal gezien in te delen in vier hoofdsoorten, waarbij de mate van elasticiteit na uitharding bepaalt waarvoor de kitsoort geschikt is.

Daarnaast zijn sommige kitsoorten over te schilderen en andere niet; ook dit speelt een rol bij de keuze van kitsoort.

kitspuit

Hardende kit

Hardende kit, zoals stopverf en welpasta, wordt na droging zeer hard en kan nauwelijks krimp of uitzetting opvangen. Deze kitsoort is het meest geschikt voor kleine ramen of het vullen van houten, betonnen of metalen sponningen. Het kan wel enkele weken duren voordat deze kitsoort goed uitgehard is, maar daarna is deze prima te schilderen.

Plasto-elastische kit

Deze kitsoort is na het uitharden licht elastisch en kan daarom kleine bewegingen opvangen. Een groot voordeel is dat deze kitsoort vrijwel direct te overschilderen is.

Acrylaatkit is ideaal voor het kitten van naden en voegen tussen houten delen. Butyleenkit – de oudere versie van acrylaatkit – wordt veel gebruikt voor het kitten van beglazing.

Plastische kit

Plastische kitten zijn niet elastisch na het uitharden. Ze zijn geschikt voor het afkitten van ruimtes tussen twee niet-bewegende delen, zoals tegels. Plastische kitten zijn goed water- en weerbestendig en tevens over te schilderen.

Enkele veelgebruikte plastische kitsoorten:

 • bitumenkit voor het kitten van o.a. gootnaden, balkonvoegen en voor kleine reparaties aan daken;
 • butylkit wordt veel gebruikt bij de montage van ramen en dakluiken;
 • dilatatie-voegkit is speciaal voor het kitten van dilatatievoegen in metselwerk en hecht goed op cement en steen.
 • mevr review
  ''Na lang twijfelen, kozen we uiteindelijk voor een zwembad in onze tuin. Altijd al een droom geweest van onze kinderen. Binnen een week stond er een kitbedrijf uit onze re...''

  Mevr. Appelman, Bovenkarspel

 • review-meneer
  ''Tijdens de bouw van ons nieuwe huis deden we veel zelf, maar het kitwerk lieten we graag aan iemand anders over. Dit hebben we al eens eerder gedaan maar zag er niet...''

  Dhr. Dubois, Sassenheim

Elastische kit

Zoals de naam al aangeeft, blijft deze kit na uitharden elastisch, wat deze kitsoort zeer geschikt gemaakt voor materialen die veel krimpen of uitzetten en in vochtige ruimtes. Siliconenkit en sanitairkit zijn de meest gebruikte elastische kitsoorten. Elastische kit is in principe niet te overschilderen, omdat verf niet dezelfde elastische eigenschappen heeft. Na verloop van tijd zouden er dus barsten in de verflaag ontstaan.

Advies nodig?

Zie je door de bomen het bos niet meer met al die soorten kit? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor vrijblijvend en kosteloos advies over alle kitsoorten.

En als wij bij jou thuis komen kitten, hoef je niet zelf te kiezen – wij weten precies welke kit voor jouw klus het meest geschikt is.